Форум за българските автомобили
Home arrow Ръководства arrow Как да си направим сами печатна платка по метода Тонер трансфер
Как да си направим сами печатна платка по метода Тонер трансфер Печат Имейл
Автор Stuyo   
Friday, 24 April 2009
 

Страница 2 - Ецване

След като сме получили добър тонер трансфер върху медта можем да започнем със самото ецване. Времетраенето на този процес зависи изцяло от разтвора, който използвате. При мен отнема 30 минути с разтвор FeCL3. Има значителен брой разтвори за ецване, като гореспоменатия е един от най-популярните.

Първата стъпка в тази процедура е да подготвите разтвора. Имайте предвид, че тези вещества са отровни, а също така и цапат и не се чистят – използвайте винаги предпазни ръкавици! Подгответе разтвора според указанията, идващи с него и го дръжте на тъмно и прохладно място в добре надписан контейнер, за да не стават грешки!:

Процесът ецване протича най-добре при температура около 40С и за целта аз използвам следната установка – пластмасов съд за ецване, поставен под настолната ми лампа (100W) в случая. За да бъда сигурен, следя температурата с IR термометър. Оказа се, че при тази установка мога да постигна постоянна температура от 41.5С, което е перфектно в случая:

По време на ецване е добре да разклащате течността – това допълнително ускорява процеса и води до доста по-равномерно премахване на медния слой. Не забравяйте и предпазните ръкавици!

В началото ще забележите малки мехурчета по повърхността. Иамайте предвид, че газът който се отделя е отровен – ецвайте в проветрени помещения и не вдишвайте директно над съда! Разклащайте съда докато изчезнат тези мехурчета, аз го правя на около 5 мин. Също така ще забележите как отначало почва да се махва медния слой по края на платката:

С напредване на процеса течността става все по-синя, а медта все по-малко:

Докато накрая трябва да получите напълно ецнатата платка:

След приключване на процеса извадете внимателно платката и я измийте обилно с вода. Внимавайте, защото разтвора освен че е отровен, също така и цапа много и не се чисти!

Би трябвало вече платката ви да изглежда така:

Тук вече си купих кореселин, защото АМВ не се справяше добре:

Почистването с кореселин е изключително лесно, след премахването на тонера получавате следния продукт:

Сега остава единствено да пробием отворите за компонентите. Аз го правя, като бия център с този пергел и след това пробивам със свредло 0.8мм:

След като пробиете всички отвори получавате следното:

Малко трудно се забелязват, но на всички отвори са останали медни мустаци. Те се премахват с малко по-голямо свредло и накрая получавате крайният продукт:

Сега остава да запоите и всички компоненти и сте готови:

Автор: Стоян Памукчиев, a.k.a Stuyo

Коментари и въпроси можете да обсъждате в темата в нашия форум ТУК .

Facebook!Slashdot!Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!


Съдържание на статията