Форум за българските автомобили
Home arrow Ръководства arrow Как да си направим светещ вентилатор
Как да си направим светещ вентилатор Печат Имейл
Автор Dimitar Dinchev a.k.a. Veseliq   
Wednesday, 18 October 2006
 

 Това не е нещо ново и революционно, правено е, има много гайдове из нета, включително и един друг не лош, на български. Просто този съботен ден се оказа доста мрачен и скучен, та реших преди да се е оказал поредният, минал в дремене да видя какви са наличните ми материали и какво мога да направя, че да спретна едно гайдче за сайта…

 

 

В крайна сметка постигнах това:

Не е зле, нали? Нека сега видим какво ще е нужно, за да докараме някоя духалка до този й вид:

 

  1. Вентилатор /логично/;

  2. Ярки диоди;

  3. Съпротивление;

  4. Бормашина + бургия 3 или 5мм, в зависимост какви диоди сме си намерили;

  5. Нещо за лепене на диодите по вентилатора;

  6. Поялник, флюс /колофон и калай/ тинол;

  7. Изолирбанд;

  8. Многожилни, тънки проводници;

 

Визуална представа за изброения бълбоч:

 

 

Сега ще кажа по нещо допълнително по всяка точка:

 

1. Малко по-сложен е изборът на подходящ вентилатор. По мое мнение най- лесно и красиво е с прозрачни вентилатори. Този за статиста е Vantec Spectrum UV Clear, други прозрачни, които съм виждал са Silent Blade /на GlacialTech, ако не ме лъже паметта, ама те духат твърде слабо, за моите нужди…/ Така – лошото е, че на нашия пазар в момента няма нито тия Vantec, нито пък прозрачни Silent Blade, абе трагедия е… Може да потърсите без значение марката, а ако намерите нещо интересно да споделите от къде (:

Ако вентилаторът не е прозрачен, не че има някаква съществана разлика в процеса на работа, но има една основна и доста трудна стъпка – хубаво е перката да се боядиса в цвят хром/никел. Съвсем скоро ще допълня гайда, като покажа как се моудва непрозрачен вентилатор /тоест направя всичко, както сега, но покажа какво да правим с перката, за да стане по-шукарно/ =)

 

2. Има два вида диоди прозрачни и дифузни. Те от своя страна се делят на ярки и не ярки. Тоест има що годе 4 вида диоди. Не ярките диоди светят доста слабо /погледнете да кажем тези на вашата клавиатура/ – това са диоди 200-600 миликандела. Те слабо ни вълнуват, защото ако ги ползваме на вентилатор едва ще се забелязват, да не говорим за привличане на вниманието. Сега въпроса е каква е разликата между прозрачните и дифузни ярки диоди? Дифузните са с доста мъгляви глави, оцветени са в цвета, в който светят и светят доста равномерно във всички посоки. Прозрачните диоди са с кристално прозрачна глава, те светят по-съсредоточено напред и като цяло според мен са по-добрият избор.

Цветове ярки диоди, които съм виждал да се продават са: сини /3500-4000 миликандела 5мм, се радват на цената около 30-50ст за брой, 9000 миликандела 3мм около 90ст за брой/, зелени /тези от гайда са 10 000 миликандела и са по 80ст парчето/, червени /с такива е правен по същия начин и втория вентилатор от снимките най-долу – 75ст за 14 000 миликандела бройка/, бели /малко над левче за брой диод 17 000 миликандела – много добри!/.

Сега малко техническа информация – ако диодът ви е нов, а не сте си го свалили от някъде би трябвало да изглежда така:

Както се вижда на снимката – едното му краче е по-дълго от другото, то е анод(+), а по-късото катод(-). Ако диодът е свалян от някъде, единственият начин да разберем кое е анод, кое катод е, като се вгледаме в него. Има 2 пластини. По-голямата е катод, по-малката анод.

В гайда съм използвал зелени ярки диоди:


3. Съпротивлението, което съм ползвал аз е 160 ома, 0.25 вата. Продават се 100 броя за 60ст, ако можете да си намерите от някъде 5 за 10ст ще е още по-добре, 100 са наистина много. Въпреки че съм чел, че не било разумно да се слага на прозрачен диод, вързан към 12 волтовата линия съпротивление под 300 ома, аз съм пробвал от 47 до 220 и разлика няма. Имам един вентилатор, който е от първите ми по-успешни опити, на около година вече с 47 ома съпротивление. Всиките диоди още си работят =)

4. Бормашината – за предпочитане ръчна /дрелка/ или акумулаторна. Те са на по-бавни обороти от обикновените, които са за 220 волта. Контролират се доста по-лесно и са доста по-леки!

5. Аз съм лепил моите диоди, ползвайки пистолет за топъл силикон. Практически той работи с пръчки силикон, които се разтапят в него и като отново изсъхнат става доста здраво. Един такъв струва в порядъка на 5-7лв и е доста ценен уред за всеки един модър! Ако не разполагате с такъв и не ви се дават пари можете да ползвате или бързосъхнещо лепило /което ако оплескате нещо при поставянето на диода не знам как ще разлепяте/ или обикновено лепило за пластмаса /може и епоксидна смола/, но пък с тях трябва да чакате много време…

6. Поялника да не е повече от 40 вата, също е добра идея да не е индуктивен – доста са им груби човките, пък и обикновено са прекалено мощни!

7. Изолирбанд за изолиране на спойките - около левче ролката...

8. Аз си купувам телефонен кабел, махам му най-горната изолация и от него излизат 4 доста тънки и удобни проводници. 20-40ст на метър.

 

Сега вече нека се захванем със самия вентилатор:

Започва се с пробиването на дупки за диодите. Те трябва да са по диагонал.

 

Ето го вече пробит и готов:

 

Слагаме диода в дупката, уверяваме се, че сочи противоположния ъгъл на вентилатора и внимателно залепваме с топлия силикон. Ето го засъхнал:

 

Така залепяме всички диоди:

 

Следва запояването. Диодите ще бъдат вързани успоредно, това е единственият начин да светят всички равномерно. Ето схемата, която направих теоритично как да се вържат нещата:

Тук се вижда /всъщност изобщо не се вижда…/ как съм запоил началото на черния проводник за катода на единия от диодите:

 

Сега продължаваме с този проводник да "обикаляме” вентилатора, докато минем през катода на всеки диод. Където трябва да се запои за следващото краче, просто заголвам изолаци?та на проводника с помощта на поялника. После правя 2-3 навивки със заголеното около крачето и минавам с поялника.

 

Изолирам след всяка спойка, ако направя всичките спойки първо и накрая започна да изолирам с изолирбанда ще е много по-трудно, зщаото проводниците са доста добре опънати и крачетата се долепят до пластмасата на вентилатора /ама и аз го обясних едно…/, просто да кажем, че съм пробвал и е доста повече зор =)

 

Вече съм запоил черния проводник за 4те катода на съответно 4те диода и съм стигнал до края. Ето тук е трика, за да е всичко накрая чисто от стърчащи проводници, оплитания и тн – заголил съм двата проводника на самия вентилатор, с които той се захранва от молекса на захранването.

 

Вече там съм запоил края на черния проводник, който мина през диодите:

 

МНОГО е важно да внимаваме да не объркаме към кой от проводниците на вентилатора си вързваме нашия проводник минал през катодите и този през анодите! Този, който е минал през катодите задължително трябва да отиде към „земя”. Тоест да се запои към проводника на вентилатора, който отива към черен проводник от молекса или казано с други думи – към минус! А другия проводник, който е през катодите към проводника на вентилатора, който отива към 12 волтовата линия /жълтия на цвят проводник от молекса/.

 

Направих същото с жълтия проводник – запоих го за анодите на диодите, точно както черния за катодите, за това не снимах и няма да описвам на ново как става.

Продължаваме нататък! Ето го съпротивлението, малко съм му скъсил израстъците, че нямаше как да го събера там, където ми трябва:

 

То си пасна перфектно между крачето на последния диод /с малко от жълтия проводник все пак/ и заголването на проводника на вентилатора. Тъй като в обясненията така като се чета изобщо не ме бива, нека снимките говорят сами =)

 

След като всичко е запоено, изолирано и тествано с батерия, че свети, а перката все още се върти, обиколих вентилатора няколко пъти с изолирбанда.

 

Така предпазих напълно да не би да закача някой проводник докато местя вентлилатора и съответно да го откъсна. Вече от вентилатора си излиза само проводника, който излизаше и преди – този, който по-принцип е за молекс /при мен няма молекс накрая, защото си свързвам нещата на чинчове, но вашият вентилатор 100% ще завършва или на молекс или на 3 пиново конекторче за дъното – няма значение…

 

Ами това е – ето го и ФИНАЛНИЯТ ПРОДУКТ:

 

А ето го него до един друг вентилатор, пак правен от мен – преди няколко месеца с червени диоди:

 

В заключение:

Сигурен съм, че ще има хора, които да кажат „Чакай малко, защо всичкия този труд, като мога да си купя за около 10лв готов светещ вентилатор?” Отговори мога да дам доста. пай-малкото, че не винаги светещите вентилатори задоволяват нуждите ни от към духане /обикновено са слаби и тихи вентилатори/, а по този начин можем да си направим която да е перка да свети! Отделно, че повечето фабрично светещи вентилатори са с 3 не толкова силни диода и далеч не са толкова красиви като тези, които съм показал малко по-горе /лично мнение – аз им се кефя много =) / А съвсем на страна, че удоволствието от направения собственоръчно продукт е пъти по-голямо, като си го сложите в кейса, от колкото ако отидете, купите нещо и го закачите!

 


Автор: Димитър Динчев a.k.a. Veseliq

Коментари и въпро?и по гайда в темата в нашия форум ТУК.

Facebook!Slashdot!Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!