Форум за българските автомобили
Home arrow Ревюта arrow Тест на двуканални и триканални памети: Corsair, Patriot, GeIL, Elixir
Тест на двуканални и триканални памети: Corsair, Patriot, GeIL, Elixir Печат Имейл
Автор Dimitar Dinchev a.k.a. Veseliq   
Monday, 27 July 2009
 

Страница 15 - Близък поглед, overclock възможности и заключение за Elixir (Nanya) 2x2GB DDR2 1066MHz


Възможно е много от вас да са чували Nanya и съответно паметите им - Elixir. Компанията производител на въпросните памети е Nanya, бидейки един от най-големите производители на такива чипове в световен мащаб. Тяхното име седи върху OEM продуктите им (например в маркови компютри, лаптопи и сървъри може да намерите памети Nanya). Докато Elixir е ретеил, тоест крайно-клиентски памети, каквито можете да закупите отделно. Въпроса е, че преди време у нас имаше редовен внос на Elixir памети, но сега е трудно да се намерят. Бързо търсене в Google показа, че по някои онлайн магазини има различни модели памети Elixir, но нищо от класа на това, което ревюираме.

Макар паметите, които получихме от Nanya да са от тяхната "геймърска" линия, трябва да споменем няколко неща, които отличават Elixir от всички други ни познати "геймърски" памети. Първо, това НЕ е двуканален комплект. Паметите се продават на бройка, всяко парче е за себе си. В случая ние получихме 2 броя, така че да проведем тестове в двуканален режим с Core 2 процесор. Това от една страна може да се разглежда като предимство - можете да си купите 1 брой за ITX дъно с един слот например. Но пък двуканалните памети по принцип се тестват в двуканален режим и отделните модули са подбрани така че да се разбират по между си. Ние лично не вярваме, че има значение. Второто нещо на което бихме искали да наблегнем е цената. Elixir са доста бюджетно ориентирани продукти и за разлика от повечето други 1066MHz 2GB модули, тези идват на чудесна цена.

Паметите работят референтно на 1.8V, нямат радиатори, но при нашите тестове и на 2V нямаха проблеми с охлаждането, така че това не може да се брои за минус. На 1066MHz обаче паметта е с timing-и 6-6-6, което дава висока латентност спрямо другите 1066MHz памети, които обикновено са 5-5-5 и съответно работят по-бързо.

В този ред на мисли опитахме и да overclock. Като цяло нашия комплект памети Elixir поддаде слабо на overclock. Получавате това, за което сте платили и почти нищо повече. Паметта не пожела да тръгне с тайминги 5-5-5 при 1066MHz, но тръгна на 1111MHz при 6-6-6. Разликата в производителността е незначителна.


Заключение

Накратко предимствата и недостатъците:

Плюсове:
  • Висока честота
  • Много ниска цена
  • Продава се на бройка, не на комплект

Минуси:
  • При така поставената цена и работа на паметите, високите тайминги (6-6-6) и липсата на радиатори не могат да се броят за минус

Както вероятно си личи, Nanya Elixir DDR2 1066MHz ни допадна много. Паметта е евтина, работи стабилно, благодарение на големия си обем и високата честота дава страхотна производителност в игрите. Намирането й в България е под въпрос. DDR2 ерата е на път да залезе. Друго лошо няма.

Благодарности на Nanya (Elixir Memory) за предоставения комплект за тестване.Съдържание на статията