Форум за българските автомобили
Home arrow Ревюта arrow Ревю на CPU охладител GELID Solutions Silent Spirit
Ревю на CPU охладител GELID Solutions Silent Spirit Печат Имейл
Автор Stuyo   
Thursday, 05 February 2009
 

Страница 3 - Методи за тестване и Тестови резултати

Вече поставили радиатора, сме готови да продължим с тестовете, за начало ето информация за по-важния хардуер използван в ревюто.

  • Процесор: Intel C2D E8500 (default 333x9.5)
  • Дънна платка: ASUS P5K-E WiFi

За сравнение ще използваме следните охладители:


За тестовете на GELID Silent Spirit проверихме как охлаждането ще се справи при работа с процесора както на нормалната си честота, така и след добър overclock.

За да тестваме в ненатоварен (IDLE) режим, оставихме машината на desktop в Windows да поработи 10 минути без никакви пуснати програми. За тестовете под товар взехме резултата от RealTemp 2.70 (най-адекватната програма за взимане на температурата на 45nm Intel процесори за момента), след 30 минути работа с OCCT 2.0. Резултатите, които виждате са градуси в Целзий НАД СТАЙНА температура, така изключваме влиянието на околната среда върху тестовете и позволяваме по-постоянни и точни резултати. Така, ако приемем, че стайната температура е 20 градуса, а в таблицата виждате като стойност 15 градуса, това означава, че измерената температура от нас е била 35 градуса средно между двете ядра на процесора.

you need to upgrade your flash player

Общо взето тук очакванията ни са оправдани. Първо охладителя е хийтпайп базиран, и има само 4 едностранни тръби. Както знаем, тези охладители достигат оптималната си работа при по-високи количества отделена топлина. Второ, охладителя е малък и високата производителност не е основната му характеристика. Като цяло, той се представя по-добре единствено от стокови охладител на Intel, доста по-зле от по-големите му събратя.

you need to upgrade your flash player

Тенденцията се запазва и при тези тестове. GELID Solutions Silent Spirit въпреки това се държи на ниво предвид естеството си и се представя горе-долу като Evercool Buffalo.

you need to upgrade your flash player

Същата картинка и тук. При по-високата отдадена мощност, разликата между GELID Solutions Silent Spirit и прекия му конкурент се стопява още повече.

Тук е момента да отбележим, че тестовете бяха проведени на стенд. Т.е. не можем да разчитаме на въздушния поток в кутията, а както вече обясних, това е основния принцип на работа на този охладител. В общи линии ако го поставите в кутия с добър въздушен поток, може да очаквате по-добри резултати, но пък от друга страна това е валидно за всеки повечето охладители.Съдържание на статията