Форум за българските автомобили
Home arrow Ревюта arrow Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz
Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz Печат Имейл
Автор Dimitar Dinchev a.k.a. Veseliq   
Thursday, 20 November 2008
 

Дългоочакваното ново поколение процесори на Intel, носещи името Core i7, базирани на новото ядро Nehalem, са най-накрая на пазара. Сбогом FSB, здравей QuickPath. Остава да видим как новата архитектура се съпоставя спрямо малко по-старите четириядрени и двуядрени процесори в разнообразни приложения и да видим дали високите очаквания на потребителите са оправдани и до колко топ моделът Core i7 965 XE заслужава солената си цена.

През последните няколко години безспорно Intel доминират всички пазари. Времето на брилянтните AMD Athlon 64 процесори отдавна отмина, дойде времето на Core (при мобилните компютри) и Core 2 не само за мобилни, но и настолни машини. Когато си на върха няма видима причина да спреш. Така предстои да разгледаме Nehalem, за който AMD все още нямат отговор, както нямаха адекватен отговор за новите процесори на Intel през последните 2-3 години и то на всички основни процесорни сегменти - настолни компютри, лаптопи и сървъри.

Въпреки всичко, Core 2 бяха базирани на същия сокет, на който и доста по-старите от тях като архитектура Pentium процесори. Наистина Core 2 бе първия реален двуядрен процесор на Intel, където двете ядра се синхронизират посредством общ L2 кеш. Но използвайки LGA775, архитектурата на старите дънни платки, се принудиха да оставят некорегиран един от основните недостатъци спрямо тогавашните AMD процесори - използването на FSB и контролер на паметта вграден в чипсета вместо в процесора.

Гледайки схемата на първият Intel Nehalem Core i7 процесор, виждаме че той до много голяма степен се базира на успешната архитекутра на Core 2, но в същото време внася някои важни нови архитектурни различия, технологии и особености, като вграден контролер на паметта в него, и връща стари, но изпитани неща като HT (Hyper Threading), адресирайки недостатъците на Core 2, с което би трябвало да се превърна в перфектния процесор. Преди да се хвърлим в тестовете, за да видим дали това е така, нека погледнем с какво ново сме на път да се сблъскаме.Напред: Страница 2
Съдържание на статията