Форум за българските автомобили
Home arrow Ревюта arrow Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz
Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz Печат Имейл
Автор Dimitar Dinchev a.k.a. Veseliq   
Thursday, 20 November 2008
 

Страница 13 - Производителност: WinRAR & 7-Zip compression


WinRAR 3.80


Тест с най-популярния и любим на всички архиватор - WinRAR (3.80). Програмата си има вграден benchmark, с който може да се засече с каква скорост се компресира сорс код. Но вместо това ние направихме нещо, което би било доста по-достоверно и отговаря на реален, често случващ се сценарий. Взехме директория с 500MB mp3 файлове в нея (122 на брой) и засякохме за колко време файловете ще се компресират в .rar архив.

you need to upgrade your flash player

Разликата говори сама за себе си - над 2 пъти при една и съща честота. Странно е, че увеличението на честотата на Core i7 965 XE с 20% дава нищожно увеличение в производителността, за разлика от миналите CPU тестове, които правихме.


7-zip


7-zip е архиватор с отворен код (лицензиран с LGPL), който наскоро спечели наградите "Технически дизайн" и "Най-добър проект" на SourceForge.net. 7zip използва няколко високоефективни алгоритми, отличително Bzip2 и LZMA и така често става дори по-ефективен от формати като ACE и RAR, които за разлика от 7z са комерсиални. Разбира се, 7-zip ни е интересен и заради това, че поддържа multithreading. За да тестваме ефективността на Core i7 и другите процесори с него този път използвахме вградения бенчмарк, който брои колко милиона инструкции в секунда (MIPS) може да изпълни процесора.

you need to upgrade your flash player

В този тип операции multithreading-а е всичко. Разликата межу два и 8 паралелни thread-а е наистина близо 4 пъти, можем да очакваме че и четириядрен Core 2 ще се представи абсолютно пропорционално на нашето E8500.Съдържание на статията