Форум за българските автомобили
Home arrow Ревюта arrow Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz
Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz Печат Имейл
Автор Dimitar Dinchev a.k.a. Veseliq   
Thursday, 20 November 2008
 

Страница 2 - Архитектура на Intel Core i7 Nehalem

Сбогом FSB! Време е за вграден контролер за паметта

Едно от първите неща, с които хардуерния ентусиаст би се сблъскал е липсата на комфорта от доброто старо FSB. Вече десетилетия наред, още от зората на компютрите, процесорът разчита на основната системна шина (FSB), работеща на някаква честота, по която да комуникира със северния мост, а той с всичко останало. Когато процесорът прави заявка към паметта през FSB, първо заявката стига до северния мост, той я обръща в нещо разбираемо за паметта, след което отговорът от паметта се връща тепърва при северният мост, той обръща информацията в нещо разбираемо за процесора и чак тогава операцията е завършена.

AMD обаче, с представянето на A64, преместиха контролера на паметта в процесора. Така тяхните процесори правеха МНОГО по-високи резултати в операции, които итензивно зависят от RAM паметта. Макар че този дизайн има един основен недостатък - поставяйки контролера за памет в процесора, не можем да изберем друга като тип памет съвместим с него. Първите A64 бяха за DDR, наложи се ново ядро за DDR2 и тепърва ще се появяват AMD процесори за DDR3, докато сме виждали Core 2 с DDR3 памет отдавна - само сменяйки контролера на паметта в чипсета. Е, повечето AMD X2 и Phenom процесори правят по-висок обмен на данни с DDR2 памет от колкото кой да е Core 2 с DDR3.

Решението на Intel най-накрая да сменят сокета, да сложат в процесорите си контролер за памет (избраната е вече узряващата DDR3) и да направят голяма стъпка в еволюцията на архитектура си, е напълно логично. Освен това двуканалната комуникация с паметта е достъпна за масовият пазар от повече от 5 години. Intel са решили да направят още една крачка напред, слагайки 3-канален контролер за памет в Core i7. Така и така все повечето потребители от ценовия сегмент на Core i7 използват минимум 2x2GB памет, 3x1GB DDR3 не би струвал много повече от 2x2GB, а би дал значително по-добра производителност работейки на 3 канала, поне в общия случай. Освен това повечето дъна за Core i7 ще имат по 6 слота за памети (2 за всеки канал, както бе до сега) и ще позволяват използването на до 12GB памет (6x2GB), което дава възможност за скалиране на системата с времето, когато приложенията станат още по интензивни от към използвана системна памет.

По подразбиране, Core i7 работи с DDR3 1333MHz памет, но тъй като за сменяне на честотата на паметта към по-висока е нужна промяна само на делителя й, то вече не малко от топ производителите на памети обявиха triple channel DDR3 1600MHz и дори няколко модела 1800MHz и 2000MHz комплекти (за да използвате потенциална на последните, ще ви трябва цялостен overclock).Съдържание на статията