Форум за българските автомобили
Home arrow Ревюта arrow Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz
Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz Печат Имейл
Автор Dimitar Dinchev a.k.a. Veseliq   
Thursday, 20 November 2008
 

Страница 4 - Нови дънни платки за новата платформа

X58 - нов чипсет или просто нов цокъл?

Nehalem има нов сокет - LGA1366 и най-важното, както вече разяснихме - до голяма степен различна архитектура. Това задължително означава и ново поколоение дънни платки, които да го поддържат.

Макар че имена като G31, P35, P45, X38, X48 и така нататък са характерни за дънните платки за Core 2 процесори, Intel добре знаят, че обикновения потребител не харесва промените прекалено много. За това и следвайки досегашната си схема за именуване на чипсети, новото им отроче е X58. Името не е случайно - има известни приличия с по-старият X48 да кажем, но разликите спрямо 3тата и 4тата серия чипсети са по-скоро големи и напълно логични.

Като за начало, вече изяснихме, че контролерът за паметта вече не е част от чипсета. Преди той често се назоваваше като MCH (Memory Controller Hub). Кристалът на X58 е не по-малък от този на X48/P45 и учудващо горещ като за северен мост без MCH.

От своя страна ще намерим за еднакво спрямо X48, че чипсетът поддържа до 36 PCI-E канала. С други думи дънните платки използващи X58 най-често ще имат 3 PCI-E 16x слота, от които ако работят един или два, ще работят на 16x всеки от тях, но ако имате три видео карти ще получите 16/8/8 и двете от тях ще са осакатено от към производително (макар и малко). Също така дъната с X58 ще имат за южен мост ICH10 - така тук всичко си е по старо му - за връзка между южния и северния мост има 2GB/s интерфейс, който Intel използват още от ICH4 насам.

SLI и Crossfire едновременно!

Това вече е едно от нещата, за което Intel говорят от месеци, но за поддръжката на SLI & Crossfire едновренно има едно голямо "НО". Докато Intel отчаяно много искаха да снабдят платформата на Nehalem с поддръжка на SLI, NVIDIA не бяха така ентусиазирани. Първият вариант за излизане от ситуацията положително бе ако на дъната с X58 се сложат един или два nForce 200 PCI Express мост чипа, което не се хареса на производителите на дънни платки. Тези чипове са много скъпи, консумират МНОГО енергия в сравнение с който и да е друг чип на дънната платка и дори единия от тях си е достатъчно сериозен парцел на дъното, какво да говорим за два. В последствие NVIDIA се сългасиха и с друго решение, което не би им докарало толкова пари и не би направило живота на крайния потребител по-лесен и/или евтин. NVIDIA решиха, че ще допуснат SLI поддръжка на Intel-ските дъна само ако всеки модел мине на екзаминация през тях. Ако компанията хареса дънната платка, ще даде SBIOS код, който да бъде сложен на BIOS-а на всяко дъно от модела и ще казва на драйвера, че няма проблем за SLI поддръжка. Така че ако си купите по-евтинко дъно, за което официално никой не е посочил, че поддържа SLI, не разчитайте да го подкарате - говорим за маркер в биоса, макар да има надежда и да се появят хакнати драйвери, които не питат за SBIOS код.

Колкото до AMD, те никога не са рестриктрирали производителите на дъна - Crossfire е отворена платформа и всеки може да я използва така както реши.Съдържание на статията