Форум за българските автомобили
Home arrow Ревюта arrow Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz
Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz Печат Имейл
Автор Dimitar Dinchev a.k.a. Veseliq   
Thursday, 20 November 2008
 

Страница 5 - Близък поглед към Intel Core i7 Nehalem

Вече покрихме солидна част от теорията, според която Core i7 работи, но така и не показахме реално физически какво е различното при процесора.

Първо, Intel Core i7 има 75% повече пинове спрямо Core 2, а именно точно 1366 пина. Явно че дирекната връзка към паметта и новият протокол QPI изискват още "няколко" крачета на процесора или по-точно на дънната платка. Да, факт е, че от представянето на LGA775 насам, Intel продължават да се придържат към това по процесора да няма пинове, което е похвално - не е чак такава рядкост да изкривиш или дори счупиш някой пин на процесора (единият от ключодържателите ми се озова там точно заради такъв инцидент). AMD продължават да правят процесорите си с пиновете върху тях, но не е прекалено голям проблем, така и така не ги използваме за целите на ревютата си твърде често :)

Разбира се, очевидно е, че новият процесор е и доста по-голям. В общия случай охлажданията, които са правени за Core 2 няма да стават за Core i7. Изключение правят високите модели охладители, които стават за поне 2 сокета (LGA775 и AMD AM/AM2/AM2+), като е възможно производителите да предоставят нови скоби за LGA1366. Например точно преди пускането на ревюто на Nehalem Core i7 нашите приятели от Noctua обявиха, че ще предоставят на всеки клиент, който им изпрати на електронната поща някакво уверение за закупване (например сериен номер от кутия и приблизителна дата на закупуване) безплатни скоби за LGA1366 за охладителите си. Ние получихме нашият комплект скоби за моделите, които сме тествали в ModReactor точно когато получихме и семпъл от Core i7 965 XE и така си осигурихме стабилно въздушно охлаждане, което може да ни подсигури и за тестовете за overclock на процесора.Съдържание на статията