Форум за българските автомобили
Home arrow Ревюта arrow Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz
Ревю на Intel Core i7 Nehalem 965 XE 3.2GHz Печат Имейл
Автор Dimitar Dinchev a.k.a. Veseliq   
Thursday, 20 November 2008
 

Страница 6 - Температури и овърклок

Още с първото пускане на системата се вижда колко "горещ" е процесора. Често се случва инжинерните бройки да правят така и от Intel в последствие ни увериха, че масовите процесори не отделят чак толкова топлина. Всички тестове бяха проведени при стайна температура около 20 градуса и с охладителя Noctua NH-C12P, както споменахме по-рано.

65 градуса не са ниска температура имайки предвид, че процесорът на default работи на 1.225 волта! При това ние тестваме на специален стенд - конфигурацията е без кутия, така че топлия въздух не се задържа около охлаждането. В кутия могат да се очакват поне още няколко градуса отгоре. Жалко че процесорът ни беше TRAY, интересно е как боксовия охладител без heatpipe-ове и с далеч по-малка термоотдаваща площ ще се справи с чудовищната топлина на Intel Corei7 965 XE в малко по-непроветлива кутия!

Бързо се захванахме с overclock-а. В нашия случай използвахме ASUS P6T Deluxe X58. Това, което можем да кажем за overclock-а на Intel Core i7 е, че се overclock-ва елементарно! В първия момент идва шокът, че няма FSB. Има QPI clock speed, има основен BUS clock, множител и безброй волтажи. Единственото което променихме бе BUS Clock-а от 133 до 160 и множителя от 25 на 24, и волтажът на процесора до 1.35V, за да постигнем честота от 3840MHz! Това далеч, не бе максимумът на процесора, но това бе максимума, който можеше да подадем като напрежение, ето защо:

Над 90 градуса по целзии с едно от най-добрите въздушни охлаждания, които сме тествали в ModReactor! И това ако не е нещо... От Intel казаха, че няма проблем да се стигне до около 1.45 волта, подобно на Core 2, стига да има адекватно охлаждане. Тъй като вече бяхме стигнали твърде опасни граници, бе момента да спрем. Скоро ще повторим тестовете с добро водно охлаждане, нека само излезнат скоби за поставяне за блоковете, с които разполагаме.Съдържание на статията