Форум за българските автомобили
Home arrow Ревюта arrow Ревю на Noctua NH-C12P - CPU охладител
Ревю на Noctua NH-C12P - CPU охладител Печат Имейл
Автор Dimitar Dinchev a.k.a. Veseliq   
Wednesday, 15 October 2008
 

Страница 4 - Тестове за производителност

Вече поставили радиатора, сме готови да продължим с тестовете, за начало ето информация за по-важния хардуер използван в ревюто.

  • Процесор: Intel Core2Duo E8500
  • Дънна платка: ASUS P5K-E WIFI-AP

За сравнение ще използваме следните охладители:

За тестовете на Noctua NH-C12P проверихме как охлаждането ще се справи при работа с процесора както на нормалната си честота, така и след добър overclock.

За да тестваме в ненатоварен (IDLE) режим, оставихме след натовареният тест около 6-7 минути машината да пораби без никакъв това, на desktop-а на Windows-а си. За тестовете под товар взехме резултата от RealTemp 2.70 (най-адекватната програма за взимане на температурата на 45nm процесори за момента), след 30 минути работа с OCCT 2.0. Резултатите, които виждате са градуси в целзии НАД СТАЙНА температура, така изключваме влиянието на околната среда върху тестовете и позволяваме по-постоянни и точни резултати. Така, ако приемем, че стайната температура е 20 градуса, а в таблицата виждате като стойност 15*, това означава, че замерената температура от нас е била 35 градуса средно между двете ядра на процесора.

you need to upgrade your flash player

Първият тест учудва по разочароващ начин, охлаждането се представи горе долу на нивото на Evercool Buffalo, който струва около 4 пъти по-малко, но уви е шумен до някаква степен, колкото до Noctua, тяхното охлаждане не се разбира по нищо, че работи.

you need to upgrade your flash player

Малко повече волтаж и по-висока честота връщат NH-C12P в играта.

you need to upgrade your flash player

Колкото по-високо става топлоотделянето на процесора, толкова по-напред излиза Noctua NH-C12P. Вече можем да си обясним ниските резултати от първите два теста (на default и на 3750MHz) с това, че като цяло радиаторът на NH-C12P е по-лек от Noctua NH-U12P с около 20% и двойно по-лек спрямо Z600, а в същото време Evercool Buffalo е с по-шумен вентилатор, който силно обдухва ламелите на радиатора. Така охлаждането задържа повече топлина, дава малко по-високи температури, но продължава да има капацитет за доста по-голяма мощност.

you need to upgrade your flash player

За 4250MHz е нужна по-голяма стъпка волтаж - цели 1.4V, за да бъде стабилен процесорът за тестовете. Noctua NH-C12P се представи блестящо, бивайки само един градус зад Cooler Master Hyper Z600, който тежи с половин килограм повече!Съдържание на статията