![]() |
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
от вчера съм горд собственик на Gigabyte 7600GS за AGP. Картата е с пасивно охлаждане и почти навсякъде пише, че държи нормални температури от 50-60 градуса в idle mode и до около 80 при натоварване. Моята според драйвера на НВидиа държи 75-80 градуса в idle mode и вчера след 1 час блъскане на Call of duty 2 беше на 106 градуса core temperature. Дайте някакви идеи какво може да се направи. Аз съм стигнал до следните изводи: 1. Би могло да има проблем със залепването на радиатора и да няма добра контактна повърхност. 2. Би могло пасивното охлаждане да не се справя при моята ментелива кодгенска кутия и евентуално да сложа вентилатор. 3. Директно да си купя един меден залман и да го залепя (отпада гаранцията към Вали). Съветвайте, че малко съм се пищисал. Досега работи стабилно, но ме притеснява, че влиза в червената зона.
|
|
|
#2 |
|
Administrator
|
Първо - в такава ситуация, задължително се тества с пръстовата сонда ;D Пускаш някакъв бенчмарк да върти и забиваш пръст в радиатора на картата - докато работи. Ако не можеш да си задържиш пръста на него, тогава вече температурата е над 60 градуса. Ако пък радиатора е студен има два варианта:
- лоша топлопроводимост - кофти термосонда (по-вероятния случай, особено Gigabyte от едно време имат една такава "слава" с датчиците) И все пак: 1. Съмнявам се, на радиаторите на nVidia специално слагат или паста или една термодъвка, в която ядрото просто си пасва и топлопроводимостта е на 6. 2. Ако е горещ радиатора - сложи едно вентилаторче 92мм Zalman например, пуснато на 5 или 7 волта, което да раздвижи въздуха през ребрата и всичко да е ок. 3. Гаранцията не отпада, първо - защото това е консуматив и само някоя малка фирма или служител с гаден ден/настроение би се изциганил и заял. Второ - защото вярвам в способностите ти да свалиш стария радиатор и да сложиш новия без да повредиш нито стария, нито картата. После при евентуален проблем да върнеш всичко по местата и изобщо да не проверяваш дали служителите от Вали са на кеф... ![]() ПП: Честита карта най-вече и... сподели накрая какво си направил
|
|
|
|
#3 |
|
Junior Member
|
Както каза Veseliq провери с пръст дали е много топло ако е сложи един вент да духа ако е студен за всеки случай смени термо пастата с арктик силвър 5 например и виж тогава ако тогава почне да загрява слагаш вент и забравяш
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
Мда.....да споделя резултатите.
Сложих пръст... трудно го задържах на радиатора - горещ беше. За всеки случай бях взел един бракуван, шумящ 8см вентилатор от работа (не ми се занимаваше да обикалям магазините), отворих го, смазах го, закрепих го с два винта за дърво за радиатора, като уплътних с едни гуми уж да не вибрира около главите на винтовете. Резултатите - idle=62C, max=88C (според показанията на NVTempLogger). Смятам, че това ще е положението засега. Като почне пак да бръмчи бракувания вентилатор, ще отида да си взема един Залман. ;D
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|